top of page

Ženšen - tisíciletý zázrak čínských císařů





O této zázračné bylině je dobré vědět co nejvíce, snad žádná jiná bylina jako ženšen neposkytla lidstvu tolik užitku!


Při výrobě Vitestinu používáme 100% čistý Ženšen pravý 6-letý vysokohorský ve formě plátků kořene. Ženšen má příznivý účinek na náš duševní stav, výkonnost, koncentraci, zvládání stresu, ale i na sexuální funkce a imunitní systém.

Jedná se o vysokohorský ženšen z pohoří Čchang-Paj.


Množství ženšenu

Výživové údaje na 100 ml a na celou denní dávku" 390 ml vztažené k referenční hodnotě příjmu u průměrné dospělé osoby: Denní dávka obsahuje: extrakt ženšen pravý 230 mg - tj. 10,4 % denní referenční hodnoty příjmu (2000 mg/den)




Dle současné legislativy EU u bylinek a bylinných produktů nesmíme uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin - byť se ony bylinky používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky bylin, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný lék.

Ženšen pravý je vytrvalá bylina dorůstající výšky až 60 cm. Pro fytoterapeutické účely je sbírán kořen šestiletý, plně vyzrálý, který má v tomto stáří maximální sílu. Svoji červenou barvu získává tradičním zpracováním v horké páře. Tento náročný proces zpracování v horké páře mu propůjčuje charakteristickou červenou barvu a zlepšuje dostupnost aktivních látek pro lidský organismus.

Používá se zejména k udržení mentální a fyzické výkonnosti. Má pozitivní vliv na kognitivní funkce, udržení koncentrace. Známý je jako antioxidant, který osvěžuje tělo a přispívá k vytrvalosti, čilosti (ostražitosti) a vitalitě. Doporučuje se užívat při únavě a stresu. Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Jsou mu přisuzovány pozitivní účinky na správnou funkci imunitního systému, přispívající k přirozené obranyschopnosti organismu. Podporuje sexuální zdraví a erekci.

Ženšen – Panax ginseng má významný povzbuzující účinek. Při odbourání únavy a zvýšení fyzické i mentální aktivity si tělo stále zachovává možnost bez potíží usnout (několik hodin po užití, samozřejmě neužíváme bezprostředně před spaním). Ženšen nemá vedlejší účinky a nevzniká u něj tolerance (není potřeba zvyšovat dávky pro dosažení stejného účinku). Je schopen tlumit emoce, zmírňovat únavu, slabost a normalizuje duševní stav.

Ano, čtete správě, v celé lahvičce 10,4% denní dávky ženšenu. Denní referenční hodnota příjmu, ze které se vychází, je přitom stanovena na maximálních 2000 mg, Ženšen vybírejte podle stáří kořene, čím starší kořen (čím déle rostl, tím více účinných látek se v něm nahromadilo), tím silnější účinky, podle svého věku a podle "opotřebovanosti těla" (mladší osoby, zejména pod 18 let, by užívat ženšen s rozmyslem, u osob nad 50 let je lepší starší ženšen. Denní průměrná dávka při potřebě vylepšit svou vitalitu a imunitu celkem by se měla pohybovat od 300 - 700 mg/den (průměrný člověk) do maximálně 1000 mg (zdevastovaný člověk) v kúře. Pokud tedy narazíte na zajímavý produkt ze ženšenu (kapsle či tobolky), pečlivě zkoumejte, kolik je v celkové dávce ženšene celkem. Vitestin obsahuje takové množství, aby bylo možné brát celoročně denně nízkou dávku a popřípadě další preparáty a zároveň tak vysokou dávku, abyste nevyhazovali peníze.

100% Ženšen (Panax ginseng) kořen





Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page