top of page

Reflux – pravidelné cvičení udělá v léčbě pálení žáhy zázraky


reflux, pálení žáhy



Vitestin je vynikajícím pomocníkem pro uzdravení sliznic při refluxu jícnu, pálení žáhy a dalších zdravotních problémů s tím spojených - viz recenze našich zákazníků. Mezi maximálně spokojené zákazníky, co se týče letitých problémů s pálením žáhy, patří i moje skvělá tchýně z Pardubic.



"Tam, kde je potřeba pomoct záklopce po fyziologické stránce, nedomykavosti - léčba spočívá především


v posílení dolního jícnového svěrače a správné funkce bránice.


Případně urychlit uzdravení nebo tam, kde Vitestin pomohl málo (většinou se jedná právě o špatnou nebo slabou funkci záklopky po fyziologické stránce), je dalším výborným prostředkem provádět dechová cvičení na posílení funkce svěrače."

Přeji Vám z celého srdce uzdravení.

Jiří Šuster





Návod na dechová cvičení a trochu teorie:



Reflux neboli pálení žáhy je především porucha trávicího systému. Jde však o komplexní problém, který má různé způsoby řešení. Málo známé je, že gastroesofageální reflux způsobuje potíže v těle i tam, kde bychom to nečekali, a že s jeho léčbou pomůže cvičení i fyzioterapeut.



Příčiny


Příčina je většinou v napětí či pozici orgánů nebo ve špatné funkci bránice, ovlivněné postavením těla nebo traumatickými či zánětlivými změnami, stresové zatížení, psychosomatika, napětí svalů a šlach a také stravování.



Kde všude bychom vliv refluxu čekali i nečekali

  • pálení žáhy, říhání, bolest v oblasti žaludku (to bychom samozřejmě čekali)

  • dráždění dýchacích cest – kašel či zahlenění, chrapot, laryngitida

  • záněty dýchacích cest a středouší, astma

  • zvýšená kazivost zubů, zápach z úst (přitom samotné pálení žáhy vůbec nemusí být přítomno)

  • bolesti mezi lopatkami – především na levé straně

  • blokády 5. – 7. žebra (bolí v oblasti hrudní kosti nebo je obtížný nádech)

  • citlivá místa v reflexním řetězci žaludku – dvanáctníku

  • špatné držení těla (příčina i důsledek) – právě vleže se reflux objevuje nejméně často, protože na bránici nejsou kladeny tak vysoké nároky, reflux trápí nejčastěji při vyšších pozicích v sedě nebo ve stoje.


Jak fyzioterapie pomáhá?



Zaměřuje se na rozdíl od prášků na pravou příčinu refluxu. Léky fungují tak, že blokují uvolňování žaludečních kyselin a tím vás nemá co dráždit. Je důležité myslet na to, že tato kyselina v žaludku je přirozeně a má zde svou přirozenou funkci, proto při dlouhodobém užívání léků může docházet k nežádoucímu ovlivnění imunity, např. infekcím, ekzémům, alergiím, potížím s trávením, únavě apod. O čem se nemluví, že k vedlejším účinkům dlouhodobého používání těchto léků patří například řídnutí kostí. Pokud se přistupuje k chirurgické léčbě, mají tendenci se potíže po určité době vracet.

Díky cvičení se naučíme správně využívat všechny funkce bránice zároveň. I pět minut takového cvičení dokáže udělat v léčbě refluxu zázraky. Stačí se věnovat specifické sestavě cviků, které vedou ke zlepšení a v některých případech ke kompletnímu vysazení léků


Zdravotně doloženo:



Chceme vám představit jednoduché dechové cvičení, při kterém se naprostá většina pacientů s refluxem výrazně zlepšila už po pár týdnech, a mnozí mohli přestat brát léky. Touto metodou pracuje fyzioterapeutka Jana Tůmová


Změna dechu?


Většina lidí s refluxem má narušený dechový stereotyp. Dýchají horním hrudníkem a při nádechu se jim často zvedají ramena i spodní žebra směrem nahoru. Díky tomuto typu dýchání u nich nepracuje správně bránice a hluboký stabilizační systém. Mají také až o 40 % horší nádechovou funkci plic než běžná populace.



Postup cvičení podle Jany Tůmové


Naprostým základem v léčbě refluxu pomocí změny dechového stereotypu je inspirační (nádechový) trenažér. Nám se osvědčil DHD cliniFLO, který na internetu pořídíte. Trenažér funguje na principu zpětné vazby, při které se dítě snaží udržet při nádechu smajlíka v kolečku alespoň 5 vteřin. Celý postup se opakuje 10x a cvičí se minimálně 1x denně (při zhoršení potíží se zvyšuje počet cvičení na 3x denně). U dospělých je pro zlepšení stavu nutno cvičit alespoň 4-5x denně (ideálně mezi 8-16h, tzn. vzít si trenažér do práce).


nádechový trenažér na reflux

Začíná se dýcháním vsedě na židli s rovnými zády a s oporou o chodidla. U dětí využíváme ze začátku fixace spodních žeber, abychom zamezili hornímu hrudnímu dýchání a podpořili dýchání břišní – viz video (klikněte na fotku pod textem).


cvičení na reflux

Dalším způsobem je naučit děti (i dospělé) vědomě nadechovat do břicha a tento způsob dýchání kontrolovat v průběhu použití inspiračního trenažéru pomocí ruky položené na břiše. Břicho by se nemělo zvedat pouze nahoru, ale postupně i do stran tak, aby dech vyplnil celou břišní stěnu. Tento způsob v poslední době používám u svých pacientů výrazně častěji a zdá se mi i jednodušší. Viz. video (klikněte na fotku po textem)






 

Už i jen samotné dýchání do inspiračního trenažéru výrazně zlepšuje reflux.

 

Dále jsou vhodné cviky na protažení krční páteře, nácvik břišního dýchání a aktivaci břišních cviků. Pokud byste chtěli zlepšení refluxu podpořit i jednoduchým cvičením, uděláte dobře. Použít můžete i ebook, který nabízí na svých stránkách.


U pacientů s vážnější diagnózou, kteří většinou potřebují osobní vedení terapie, doporučuje najít fyzioterapeuta v místě bydliště, se specializací pro léčbu refluxu.


Fyzioterapeut vám pomůže sestavit cviky, které jsou právě pro vás a vaše tělo nejvhodnější. Kromě samotné fyzické stránky se soustřeďte na psychosomatiku a holistický pohled na člověka. Hledáme přece všichni pravou příčinu a bereme v potaz všechny faktory, které mohly k problému přispět.






Zdroj :

inspirační (nádechový) trenažér - https://respiration.cz/ostatni/58-dhd-cliniflo.html

Jana Tůmová, dětská fyzioterapeutka - https://janatumova.cz/jak-ovlivnit-reflux-pomoci-dychani/

Bc. Žaneta Adamíková z terapeutického centra Namao - https://www.vitalia.cz/clanky/reflux-cviceni-a-fyzioterapie-v-lecbe-paleni-zahy/





Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page