top of page

Doporučené knihy

Co jsme četli a co můžeme doporučit ...



Jarmila Klímová

Rakovina? Ne, děkuji!: 

Zkuste přežít tam, kde ostatní umírají


Osobní zkušenost s vnucovanou diagnózou smrti motivovala autorku k napsání této knihy.

Její příběh se vine jak červená nit mezi dalšími texty, jež popisují praktiky onkologické lobby.

Kniha je výzvou k přemýšlení a převzetí osobní zodpovědnosti za své zdraví.

Důvěřivý a pasivní pacient se jinak stává snadnou kořistí v nemilosrdném systému, v jehož laskavé náruči umírají statisíce lidí.


< ukázka

 

Mým marodům: Jak vyrobit pacienta


Knižní výběr z článků a úvah MUDr. Jana Hnízdila lze naopak vřele doporučit všem, kteří si považují zdraví vlastního i zdraví společnosti a jsou ochotni pro ně něco udělat. Mohou si být jisti, že je četba nejen poučí, nýbrž i povzbudí a pobaví. Jan Hnízdil má totiž dar psát přístupně a srozumitelně a navíc i s vtipem, elegancí a humorem, ať už je řeč o záludnostech úzce odborných, nebo o věcech obecnějšího dosahu, o lékařství, o sportu či o politice. A jak se sluší na vyznavače psychosomatiky a celostního pohledu na člověka, nikdy nezapomíná uvádět zcela konkrétní příklady a pronikat do všech zákoutí životních příběhů.



<ukázka


 

Příběhy obyčejného uzdravení

Tělo není pitomé, umí se uzdravovat samo. Jenže my se k němu občas chováme jako k největšímu nepříteli. Házíme mu pod nohy spíš než příslovečné klacky rovnou klády. A k tomu žijeme tak, aby mělo pořád co opravovat. Býváme unavení, nemožní, nemocní. Lékaři si nevědí rady. A pak přijde rada, která spojí odjakživa spojené, tělo a hlavu. Ejhle, zdraví se vrací. Kniha lékaře Jana Hnízdila je složená z příběhů lidí, kteří byli ochotní naslouchat, vzali svůj rozum do vlastní hrsti a uzdravili se, a doplněná rozhovory na téma komplexní medicíny, které vedla mimo jiné s psychiatrem Radkinem Honzákem, biologem Stanislavem Komárkem nebo etnologem Mnislavem Atapanou Zeleným novinářka Klára Mandausová.

<ukázka

 


Kniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. tenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.


Další volná pokračování:


Jak přežít dobu jedovou?


Nová publikace autorky bestselerů Doba jedová a Doba jedová 2 přináší čtenáři informace, jak se v každodenním životě chránit před největšími a skrytými jedy současné doby. Vedle aspartamu, statinů, umělých barviv a hormonálních disruptorů se věnuje rizikům konzumace sóji, Coca-Coly či populárního MMS. Poukazuje na možnosti prevence nejčastějších civilizačních nemoci, upozorňuje na rizika očkování a užívání léků. Tato knížka chce být užitečná všem, kteří berou zodpovědnost za svoje zdraví především do vlastních rukou.




Doba jedová 3 - Kosmetika


Roku 2000. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA oznámila, že těla amerických žen obsahují vysoké hladiny ftalátů způsobujících vrozené vady a neplodnost. Podezření, že tyto látky pocházejí z kosmetických přípravků, vedlo k velmi zneklidňujícím objevům…

Kniha Sherill Sellman Doba jedová 3 popisuje složitou cestu aktivistek bojujících proti rakovině prsu...







Doba jedová 4 - Hormony


Sherill Sellmanová považuje přirozenou hormonální rovnováhu za základ tělesného i psychického zdraví ženy v každém věku. V této knize upozorňuje na nebezpečí syntetických hormonů v podobě léků, jako je hormonální antikoncepce či hormonální substituční léčba, na endokrinní disruptory v životním prostředí a na další faktory, které mají negativní dopad na lidské zdraví. Zároveň však také vysvětluje funkci a působení přirozených hormonů a nabízí různé možnosti řešení zdravotních potíží způsobených hormonální nerovnováhou - především pro ženy v přechodu. Autorka chápe toto období jako přirozenou součást života ženy, nikoli jako potenciální příčinu ohrožení zdraví.



Doba jedová 5 - Geneticky modifikované potraviny


Kniha zpochybňuje tvrzení biotechnologického průmyslu, že geneticky modifikované (GM) potraviny jsou bezpečné. Předkládá téměř čtyřicet zdravotních rizik, které tyto potraviny, konzumované Američany každý den, představují. Jsou přehledně uspořádány na dvoustránkách – levá strana podává stručný a jasný přehled problematiky vhodný pro méně zasvěcené čtenáře, na pravé jsou shrnuty odkazy a popisy výzkumných studií a teoretických rizik.

Druhá část knihy „Genetická ruleta“ vysvětluje, proč jsou GM potravinami nejvíce ohroženy děti, jak se takovýmto produktům vyhnout, zkoumá falešná tvrzení obhájců biotechnologie, objasňuje, jakým způsobem je průmyslový výzkum zmanipulován, aby problémy nezaznamenal, a proč GM plodiny k uživení světové populace nepotřebujeme, poukazuje na ekonomické ztráty, jež z pěstování těchto plodin vyplývají, a zabývá se i mnoha dalšími tématy.

Jeffrey Smith píše jasným, srozumitelným stylem, díky němuž se již z první jeho knihy „Semena klamu“, rovněž pojednávající o geneticky upravených potravinách, stal světový bestseller. Kniha byla připravena ve spolupráci s týmem mezinárodních vědců a je určena pro každého, kdo chce GM technologii porozumět, dozvědět se, jak se vůči ní chránit, nebo sdílet své obavy s ostatními.



Odtrženi od přírody * Špinavý porod – dobrý porod * Antibiotický paradox * Záchranu přinášejí mikrobi Oblast výzkumu střevní mikrobioty je nová, ale překotně se rozvíjí. Výsledky mohou být využity v medicíně a na trhu s léky mnohem rychleji, než je tomu u vývoje standardních léčivých přípravků. Autoři Marie-Claire Arrieta & B. Brett Finlay výstižně říkají: „Žijeme vpravdě v převratné době a jsme přesvědčeni, že se blíží nefalšovaná revoluce v medicíně. Jde o skutečně zásadní změnu v pohledu na lidský imunitní systém, ochranu proti nemocem a jejich léčbu. Proč je tato změna tak epochální? Protože nám umožní vypořádat se s mnoha zdravotními problémy tak radikálním způsobem, že se nám o tom ještě před pár lety ani nesnilo. Nejde přitom o žádné vzácné, ojedinělé choroby postihující hrstku jedinců. Jde o široce rozšířené alergie, astma, obezitu, diabetes, chronické střevní záněty, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) nebo autismus. Vydržte, vydáváme se na vzrušující jízdu!“



Martin Blank Silné mikrovlnné záření vyhání vrabce z center měst. Borovice rostoucí u radarových stanic a antén mají méně jehlic a odumírají v mladším věku. Okřehek na hladinách rybníků poblíž zdrojů vysokého napětí živoří a krávy na stejně položených pastvinách vykazují poškození DNA buněk. V oblastech se silným elektromagnetickým polem hnízdí méně ptáků a včely, netopýři, lososi a další živočichové nedokážou pod jeho vlivem využívat přirozený navigační smysl. A co člověk? Studie dlouhodobě prokazují vyšší výskyt Alzheimerovy choroby, neplodnosti, depresí, ADHD, onemocnění srdce, nádorů mozku, prsu, slinných žláz a dalších typů rakoviny v regionech se silným elektromagnetickým znečištěním. Ještě většímu riziku jsou vystaveni pracovníci elektroenergetických závodů, svářeči, lékaři, zubaři, letoví dispečeři a posádky letadel, zaměstnanci telekomunikací, stavební dělníci, ale také třeba holiči a kadeřnice, šičky, švadleny a krejčí, neboť i holicí strojky, vysoušeče vlasů a šicí stroje generují záření způsobující buněčný stres a poškozující genetickou informaci buněk. A pokud ani vy nedokážete většinu dne odložit mobilní telefon, spíte v místnosti s televizorem v pohotovostním režimu stand-by, „vaříte“ v mikrovlnce a žijete v domě nedaleko stožárů nebo transformátorů vysokého napětí, zbystřete. Nádory na té straně hlavy, kde držíte telefon, nejsou výmyslem sekty podivínů usilujících o návrat do středověku, ale skutečností doloženou vědeckými výzkumy. Lze zabránit zdravotním dopadům elektrosmogu při zachování civilizačních vymožeností?



Že by mikroby mohly způsobovat žaludeční vředy, rakovinu děložního hrdla nebo srdeční onemocnění? Dlouho tomu nikdo nevěřil, a vidíte – je to přesně tak. Teď se zdá, že bakterie, viry, paraziti, plísně a infekční bílkoviny zvané priony vyvolávají i 10–20 % duševních nemocí. Třeba schizofrenie možná souvisí s vlnami chřipkové epidemie a nákazou bornaviry, anorexie a Tourettův syndrom bývají spojovány se streptokokovou infekcí a autismus s pustošivými toxickými látkami ve střevech dítěte. Parazitický prvok Toxoplasma gondii se podílí na narušení pozornosti, hyperaktivitě a obsedantně-kompulzivní poruše. Nesoulad imunitního systému a mikrobů ve střevech činí člověka náchylnějším k depresím i chronickému únavovému syndromu. Důkazů svědčících o široké škále patogeny šířených duševních nemocí už je spousta a všechny jsou nekompromisní. Řadu z nich nabízí tato kniha. Nejen to… Autorka Harriet A. Washington přináší i další zajímavé postřehy. Například že obavy z parazitické infekce korelují s antiimigrantskými postoji a taková předpojatost je výraznější v době, kdy se lidé cítí náchylnější k nákaze. Odpovídá i na otázky, jak mikroby ovlivňují naše chutě, vztahy a společenský status a proč někteří lidé tolerují, či dokonce podporují takové formy násilí vůči druhým lidem, jako jsou lynčování, holokaust nebo etnické genocidy....


Doba jedová 9 - Cukr


Je „bílé zlato“ ve skutečnosti „bílým jedem“? Stali jsme se oběťmi nedozírné manipulace? Nezáleží na tom, zda se jedná o běžný řepný, třtinový či konzumní cukr, takzvanou sacharózu, či vysokofruktózový kukuřičný sirup. Konzumace této látky ve všech jejích podobách neustále stoupá, je obsažena téměř ve všem – v snídaňových cereáliích, osvěžujících nápojích, ve zmrzlině i chlebu, a dokonce i v cigaretách. Cílem této knihy je vysvětlit, proč je nutné cukry považovat za důvodně podezřelé a jak jsme se dostali do současné situace, kdy:

• třetina všech dospělých trpí obezitou,

• dvě třetiny dospělých nadváhou,

• téměř každý sedmý je diabetik

• a každý čtvrtý až pátý umírá na rakovinu.

Přitom až donedávna převládal názor, že „osladit si život“, kdykoli se cítíme unavení, vystresovaní či bez energie, je zcela normální, a hlavně naprosto neškodné. Autorem této přelomové práce, založené na dlouholetém podrobném investigativním výzkumu, jenž splňuje i přísná kritéria pro průkazní materiál u soudu, je novinář Gary Taubes, původní profesí fyzik, který se později zaměřil na problematiku z oblasti medicíny a vědy o výživě.




Více zdravotní péče rovná se lepší zdraví? Ne! Právě naopak. Tvrdí to a v této knize dokazuje profesor v oboru medicíny H. Gilbert Welch. Podle něj až příliš mnoho lidí podstupuje screeningové testy a vyšetření se všemi škodlivými dopady. Na základě nepřiměřených, zbytečně poplašných diagnóz pak absolvují léčbu, kterou nepotřebují – a která jim v lepším případě neprospěje a v horším ublíží. Lidem se vnucuje představa, že vyhledávání zdravotní péče je nejdůležitějším prostředkem zachování zdraví a životní pohody. Welch upozorňuje, že s výjimkou akutní zdravotní péče je všechno jinak:

-více informací někdy škodí (protože dotyčného vyděsí),

-včasná diagnóza může ze vcelku zdravého jedince udělat předčasného pacienta,

-snaha omezit rizika paradoxně vytváří rizika nová,

-nové metody léčby nemusejí být nutně lepší (jsou jen nebezpečnější),

-přehnané úsilí vyhnout se smrti může člověku zkazit celý život.

 

Tučné superpotraviny a oleje


Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu a nezapomínat jména přátel? V této knize najdete seznam tučných potravin, které výživoví poradci a lékaři většinou bez milosti vykazují na černou listinu. Kvalitní a zdravé tuky jsou přitom nejdůležitější živinou v naší stravě. MUDr. David Frej přesvědčivě dokazuje, že epidemii cukrovky, obezity, nemocí srdce a dalších civilizačních nemocí způsobila propagovaná nízkotučná strava s převahou nezdravých tuků, rafinovaných rostlinných olejů a margarínů provázená nadbytkem sacharidů a rafinovaných cukrů. Přináší výsledky studií, které ukazují, že cukry spolu s nedostatkem tuků a také nízký cholesterol zkracují život a zvyšují riziko nemocí. Prvním a nejdůležitějším principem je proto zařadit do stravy více zdravých tuků v kvalitním mase, másle a vejcích. Velice důležité jsou pro nás vejce, kakao a rostlinné oleje, například lněný, sezamový, olivový nebo kokosový. Zdravé tuky působí velice příznivě, protože •chrání před nemocemi srdce, mozkovou mrtvicí, cukrovkou •snižují riziko demence a zpomalují stárnutí •působí protizánětlivě •patří do první linie boje proti rakovině •nezpůsobují ukládání tuku v těle a podporují hubnutí •cholesterol je zdraví prospěšná látka

 

Zánět - skrytý zabiják


Zánět je reakcí imunitního systému, která nás chrání proti toxinům, infekcím a poranění. Chronický zánět, který v těle přetrvává dlouhou dobu, ovšem způsobuje závažné poškození a poruchy vedoucí k chronickým onemocněním.


Jste často unavení a bez energie? Máte vysoký krevní tlak nebo ischemickou chorobu srdeční? Léčíte se na alergie či astma? Máte nadváhu nebo cukrovku? Diagnostikovali vám nádorové onemocnění? Bolí vás často v krku? Objevují se vám kožní vyrážky? Bolí vás klouby? Máte nadváhu či cukrovku? Trpíte depresemi, nebo příznaky Alzheimerovy demence? Pak máte pravděpodobně v těle chronický zánět, který je často příčinou civilizačních nemocí a je třeba začít ho léčit.


V této knize se dozvíte:

- co znamená zánět a jak zjistíte, zda ho v těle máte

- překvapivé souvislosti mezi nemocemi a zánětem

- jak se ochránit před nemocemi spojenými s chronickým zánětem

- praktické rady, jak se zbavit chronického zánětu a uzdravit se

- jak zpomalit stárnutí a dožít se vysokého věku ve zdraví

- návod, jak do svého života zařadit a provádět ozdravný protizánětlivý program

 

Zdravé střevo


Mít zdravá střeva je touhou všech lidí. Trávicí proces je komplikovaný a většina jeho dějů se odehrává mimo naši vůli. Péče o trávicí systém ovšem složitá není, jak prozrazuje tato praktická kniha. Přibližuje ho v celém komplexu příčin a důsledků vzniku nemocí a jejich prevence. Uvádí méně známé souvislosti, nabízí nový pohled na střevo jako náš druhý mozek, popisuje orgánové hodiny a jejich význam pro správné trávení, předkládá terapeutický vliv přírodních signatur, principy antroposofické nebo biomodulační medicíny a smysl a cíl probiotik, prebiotik, symbiotik a psychobiotik. Ukazuje také negativní vliv porodu císařským řezem nebo chronického stresu na střevní mikroflóru. Především ale přináší metody, postupy a desítky způsobů přírodní terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění, od udržení acidobazické rovnováhy až po očistné klystýry a bylinné kúry. Kromě dalších nemocí a potíží, například obezity, věnuje velkou pozornost žaludečním problémům, zácpě, Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě, syndromu propustného střeva, plísním v gastroenterickém systému, syndromu dráždivého tračníku nebo obávaným rotavirovým dětským průjmům.


 

Jídlo na prvním místě


Jídlo na prvním místě není řadová kniha o paleodietě, tohle je Melvilem pečlivě zvolený vstupní titul nabízející skutečnou životní změnu. Že nemáte tušení, co to je paleodieta?

Všichni víme, že jídlo ovlivňuje kvalitu našeho života – ale jak velkou moc vlastně má? Melissa a Dallas vás přesvědčí, že mimořádnou! Jídlo na prvním místě je přehledný, čtivý a srozumitelný návod, díky kterému konečně pochopíte vzájemné reakce inzulínu, leptinu, kortizolu a glukagonu. Autoři vám na podkladě vědeckých výzkumů vysvětlí fakt, proč sacharidy v naší stravě nejsou tím nejpříznivějším palivem a že paleodieta je nejlepší způsob, jak je nahradit.

Autoři tvrdí, že už během 30 dnů po změně stravovacího plánu sestaveného podle jejich instrukcí dochází ke zlepšení stavu mnoha chronických, obtížně léčitelných onemocnění, jako jsou cukrovka, lupénka, Crohnova choroba, endometrióza, ekzémy a dalších.

Množství receptů a tipů je doplněno vysvětlením, co jak na jednotlivá jídla reaguje naše tělo. Sympatičtí autoři vás postupně a s humorem převedou k zdravým návykům, díky nimž dochází ke zlepšení stavu celého těla, hormonální rovnováze, ústupu zažívacích obtíží a redukci zánětlivých procesů.

Hartwigovi jsou tvrďáci. 30 dní jejich kůry je velmi náročný měsíc, ale jak sami říkají, je to pro vaše dobro: "Neodvažujte se namítat, že je to těžké. Skoncovat s heroinem je těžké. Porazit rakovinu je těžké. Pít kávu bez mléka NENÍ TĚŽKÉ!"

 

WHOLE30 – průvodce zdravotním restartem, který vám přinese svobodu v jídle


V knize Jídlo na prvním místě, která se stala bestsellerem podle žebříčku New York Times, Hartwigovi objasnili vědecké pozadí svého přístupu k jídlu a výživě, který vychází z paleostravy, ale výrazně ji vylepšuje a také demýtizuje. Po nasbírání nepřeberného množství zkušeností čtenářů první knihy nyní přicházejí s knihou Whole30.

 

Metabolické typy - Převratný způsob stravování


William Wolcott, přední americký badatel v oblasti výzkumu metabolismu, vyšel z předpokladu, že určitá strava, která někomu prospívá, u někoho může vyvolat onemocnění. A v této knize vyvinul revoluční program, který čtenářům umožní určit jejich základní „metabolický typ“, na kterém závisí způsob našeho stravování. Může to být buď strava založená především na uhlovodanech, jako jsou těstoviny, rýže, chléb a nízkotučných potravinách nebo naopak na převaze bílkovin a tuků, jako je červené maso, zvěřina a mořské plody, případně někde mezi těmito dvěmi krajnostmi. S pomocí Wolcottovy knihy čtenáři najdou v tomto širokém potravinovém spektru místo, které poměrem základních živin přesně odpovídá pouze jejich geneticky podmíněnému metabolismu.

Tento způsob stravování pak čtenářům umožní mimo jiné dosáhnout a udržet ideální váhu, předejít nemocem a z dosavadních nemocí se uzdravit.

 

Moučný mozek


Kniha renomovaného neurologa otevírá téma, kterým se už léta zabývají vědecké studie, ale veřejnost o něm překvapivě stále nic neví: sacharidy škodí našemu mozku. A zdaleka nejde jen o rafinovaný cukr nebo přemíru sladkostí, nýbrž i o „zdravé“ celozrnné pečivo. Perlmutter dokládá, že základním zdrojem energie pro naše tělo jsou tuky, a ne sacharidy. Změnou jídelníčku se dají odvrátit nemoci, jako je hyperaktivita, úzkost, bolesti hlavy, deprese, nebo dokonce Alzheimerova choroba, a v každém věku máme možnost popohnat růst svých mozkových buněk, ovlivnit genetické dědictví a chránit své mentální zdraví. V závěru kniha poskytuje čtenáři praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový způsob života a stravování.


 

Jídlo pro duši


Kniha fashion terapeutky a autorky metody Octo Codes Táni Havlíčkové boří mýty o tom, co musíte jíst, abyste byli zdraví. Podle reakcí a zpětných vazeb skupiny, která tenhle stravovací systém testovala, si můžete přečíst, že ztracená kila, návrat těla ke zdravému fungování, vyléčení neduhů spojených se stravováním a zvýšená pohyblivost a hlavně čistota mysli je reálná i pro vás.

JÍDLO PRO DUŠI vám ukáže, jak se lze vrátit ke stravování, které vás naprosto zasytí, je zdravé pro vaše tělo i mysl a není vůbec náročné tenhle způsob fungování udržet nastálo a to i v celé rodině. Nebudete se chtít už nikdy vrátit ke starému způsobu jídla. Nehrozí vám obávané jo-jo efekty, protože budete naprosto sytí a spokojení.

Začala číst a zkoumat vše, co přišlo pod ruce. A taky to začala zkoušet sama na sobě. Vyzkoušela mnoho způsobů... ale nic neplatilo. Ani diety, ani superfoods, ani smoothies a ovesné kaše s ovocem na snídani. Byla přesvědčeným vegetariánem a neustále ji udivovalo, jak to, že když je tedy ten vegetarián.... tak nejenže není štíhlá, ale ani taky zdravá.

Metoda OCTO CODES je o všem – o oblékání, talentech, naší práci, chování... pokud chceme najít svůj styl, musíme pracovat současně na tzv. "svaté trojici" - harmonii hlavy, srdce a těla. Oblékání je jedna z částí "těla" - ale ta druhá je tím, co do toho těla dáváme. A TO JE NAŠE STRAVA. Vše našlo shodu v prastarém učení I-ťing...

A ROZDĚLILA JEJICH POZNATKY DO OSMI STRAVOVACÍCH SKUPIN.

Nevěříte, že jídlo má schopnost měnit funkci mozku? Ale mozek je přece součást vašeho těla, takže když tloustne vaše tělo a plní se toxiny z jídla a tukem, takže stejně tak se mění váš mozek. 

 

Cukr - náš zabiják


Máme svou výživu pod kontrolou, anebo čelíme potravinářské lobby s jejími cíli, jak na nás co nejvíce vydělat? Co s námi dělají přidané cukry v potravinách?

Tato neuvěřitelná kniha významného vědce vám změní život a zdraví – když budete chtít. Přečtete si šokující informace, nezkreslené tlakem lobby potravinářů, politických ekonomů a vlků z farmaceutického průmyslu.

- RNDr. Petr Fořt, CSc.

Těmito slovy charakterizoval tuto knihu český přední odborník ve výživě s vědeckou erudicí v klinické biochemii, imunochemii a sportovní fyziologii, autor vědeckých prací.

Tato kniha je opravdu mimořádná. Proniká do nitra vzniku obezity a civilizačních nemocí, popisuje metabolické procesy v organismu, s odkazem na složení stravy civilizovaného světa v posledních 30 letech. Vyzdvihuje zejména nebezpečnost cukru v potravinách, jeho toxicitu, a ničivé účinky moderního potravinářského průmyslu. Ten záměrným složením stravy působí na metabolické a hormonální procesy v nás, reguluje naše pocity hladu a sytosti a nutí nás k další a další konzumaci, resp. nákupu, svých výrobků.

Je to kniha nejjasněji vysvětlující, kde se bere celosvětová epidemie obezity, a ukazující vztahy mezi stravováním a zdravím. Aby nám pomohl zhubnout a získat nazpět naše zdraví, předkládá nám autor strategie, které může každý z nás použít k tomu, aby si dal znovu do pořádku klíčové hormony, jež regulují hlad, pocit slasti nebo stres, ale také strategie společenské pro zlepšení zdraví příští generace.

 

Svět přírodních antibiotik - Tajné zbraně rostlin


Rostlinná antibiotika, která se v přírodní medicíně používají už od starověku, velmi často působí současně proti virům, bakteriím i plísním a disponují komplexními mechanismy, jež znemožňují vznik rezistencí. Navíc celkově posilují imunitu, což je jejich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikům. Kniha Svět přírodních antibiotik nabízí desítky přírodních zdrojů, z nichž některé jsou považovány za léčebné prostředky budoucnosti. Najdete v ní stovky návodů na terapii celé řády problémů, počínaje ústní dutinou a zlatým stafylokokem přes chronické záněty a dětské rotavirové průjmy až po lymskou boreliózu, virová onemocnění anebo ženské problémy včetně obávané kandidózy. Pro zaměření na konkrétní problémy je k dispozici velmi podrobný Přehled léčebných indikací s odkazy na jednotlivé rostliny, pomocí nichž lze nemoc léčit, v množství různých úprav a zpracování, od nejjednodušších nálevů až po tinktury a výtažky.

 


Přírodní antibiotika


Zevrubná publikace o rostlinách, které mohou v řadě případů posloužit jako náhražka antibiotik. Antibiotika v dnešní době ztrácejí účinnost, protože jednotlivé bakteriální druhy se jim velice rychle přizpůsobují. Je proto nutné hledat alternativní způsoby léčby. Autor podrobně popisuje dvacet léčivých bylin (např. pelyněk, jalovec, lékořice, zázvor, třapatka ad.), uvádí jejich výskyt, složení, způsoby přípravy a dávkování, vhodnost užívání na jednotlivé příznaky onemocnění, obecné posilující účinky i účinky vedlejší, tipy, jak bylinu optimálně pěstovat, i příklady jejího užívání v historii i např. v čínské medicíně či ajurvédě.


 

Zdraví z boží lékárny


Velmi úspěšná publikace, mnohokrát opětovně vydávaná, ve které autorka popisuje přitažlivou formou zkušenosti s léčivými účinky běžných bylin a seznamuje s konkrétními výsledky jejich použití.






 

Miluj svůj život


Své tělo můžete uzdravit tak, že vydáte pozitivní energii při práci se svou myslí. Autorka vysvětluje, jak limitujeme své myšlení a názory a tím vytváříme ve své hlavě zárodky a příčiny nemocí. Kniha nás vede k pozitivním změnám v našem myšlení a vytváří prostředí, které nám dovolí prožít kvalitnější a hodnotnější život. Myšlenky a slova, která vyslovíme, náš život totiž tvoří.




 

IQ střev: Jak břišní mozek řídí naše tělesné i duševní zdraví


Každý má dva mozky – věděli jste to? Střevní mozek Jsme řízeni břichem: naše intuice a naše inteligence, zdraví a nemoci, ať jsme šťastní, nebo smutní – to vše pochází z břicha. Odpovědný je za to střevní nervový systém: síť, která prochází celou střevní stěnou a vytváří náš střevní mozek. Slaďte oba své mozky v harmonicky fungující systém Joachim Bernd Vollmer objasňuje úžasné spojení mezi střevem a zdravím, metabolismem a psychikou a otevírá nové možnosti léčby pro běžná onemocnění, jako jsou potravinové intolerance, syndrom dráždivého tračníku nebo deprese. Pomocí praktických tipů se naučíme použít moudrost našeho břicha a harmonizovat tak své tělo, mysl a duši.

 

Karel Lukáš; Jiřina Šatrová

Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci


Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc jsou nemoci, jejichž příčina není zatím bezpečně známa. Za významný rizikový faktor však můžeme považovat stravu. Proto mohou nemocní dodržováním dietních zásad zmírňovat negativní dopady těchto chorob. Kniha obsahuje mnoho receptů, z nichž si mohou sestavit jídelníček.




 

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page