top of page

Probiotika x prebiotika

R

Rozlišujte pojmy


Probiotika

Probiotikům se také říká přátelské bakterie. Jsou to mikroorganismy, jež se přidávají do stravy pro zlepšení bakteriální rovnováhy v trávicím traktu. najdeme je nejen v zakysaných mléčných produktech, ale v lékárnách je lze pořídit i jako tablety a kapsle. probiotické mikroorganismy mají unikátní vlastnosti. mají schopnost přilnout na sliznici střeva a přechodně se zde množit. Velmi zjednodušeně řečeno - pomáhají udržet střevní mikrobiální rovnováhu, tím nepřímo posilují obranné reakce těla a tlumí poškozující složky, které by mohly postupně vést k onemocnění.


Které potraviny patří mezi  probiotika?

Je známo velké množství probiotických potravin, jejichž součástí jsou užitečné bakterie (např. jogurty a některé mléčné výrobky).

Velmi vhodnou a kvalitní potravinou jsou bílé jogurty s obsahem živých kultur. Další skvělou volbou do vašeho jídelníčku jsou kvašené výrobky (obsahují prospěšné bakterie, díky obsahu cukru či vlákniny). Mezi kvašené potraviny patří:

  • Kysané zelí

  • Kimchi (korejský kvašený salát - recept na domácí Kimchi najdete v tomto článku) ... viz pokračování

  • Čaj z kombuchy

  • Kefír (mléčný či nemléčný)

  • Některé druhy nakládané zeleniny (nepasterizované)

Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit kvašené potraviny jako zdroj probiotik, ujistěte se, že potraviny jsou nepasterizované (tento proces totiž probiotické bakterie zabíjí).

Některé potraviny je možno řadit do obou skupin, neboť obsahují jak prospěšné bakterie, tak zdroj vlákniny, kterým se bakterie živí. Jako příklad můžeme uvést kyselé zelí.


Probiotické potraviny přirozeně obsahují užitečné bakterie. Mnohé z těchto potravin je možné vypěstovat či připravit doma, nebo je lze koupit v obchodě s potravinami.

Prebiotika


Prebiotika jsou látky, které slouží jako takzvaný substrát, tedy výživa pro tělu prospěšné bakterie. K prebiotikům patří polysacharidy, které v našem trávicím traktu netráví vůbec nebo jen omezeně - například vláknina. O prebiotika bývají obohaceny některé mléčné výrobky, což v nich má zajistit správný růst a aktivitu probiotik.


Které potraviny patří mezi prebiotika?

Předtím, než začnete nakupovat drahé prebiotické doplňky stravy, je vhodné si uvědomit, že prebiotika tvoří zcela přirozenou součást některých běžných potravin. Jedná se totiž o druhy vlákniny, které se nachází v zelenině, ovoci a luštěninách. Tyto typy vlákniny jsou nestravitelné, ale fungují jako výživa pro bakterie žijící v zažívacím traktu člověka.

Mezi potraviny, které mají vysoký obsah prebiotické vlákniny, řadíme:

  • Luštěniny (především hrách, fazole)

  • Oves

  • Banány

  • Bobulovité ovoce

  • Jeruzalémské artyčoky (liší se od klasických artyčoků)

  • Chřest

  • Pampeliška

  • Česnek

  • Pórek

  • Cibule

Prospěšné bakterie žijící ve střevě přeměňují prebiotickou vlákninu na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (butyrát). Účinky butyrátu jsou studovány, bylo prokázáno, že má významný protizánětlivý účinek uvnitř tlustého střeva .

Tyto účinky mohou rovněž ovlivnit genovou expresi a blokovat tak růst rakovinných buněk, dále pomáhají zajistit energii pro zdravé buňky, které potom mohou růst a dělit se obvyklým způsobem.



Prebiotika jsou typy vlákniny, které střevo nedokáže strávit a které představují výživu pro střevní bakterie. Tyto látky příznivě ovlivňují trávení a imunitní funkce organismu.


Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page