Denně sním 12 bobulí rakytníku na imunitu
- Helena
- 8. 10. 2020
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 10. 9.

Denně sním 12 bobulí rakytníku na imunitu
Při návštěvě zahrádky jednoho z našich zákazníků nás nás zaujaly keře obsypané oranžovými bobulemi. Jde o rakytník řešetlákový, který všem velmi doporučuje: "Denně si sním 12 kuliček rakytníku a už 3 roky nemám angínu, chřipku a netrpím na problémy s průduškami".
Rakytník řešetlákový a následná konzumace rakytníkových plodů, zažívá v naší republice velký nástup obliby. Keře rakytníku si můžete zasadit na své zahradě a sklízet vlastní úrodu. V obchodech naleznete mnoho produktů, vyrobených z rakytníkové šťávy: sirup, marmeládu nebo cukrovinky.
Fakta jsou taková, že léčivá síla rakytníku je v celém komplexu přítomných látek: je zde široká škála různých vitamínů, minerálů a dokonce i alkaloid, který působí jako antidepresivum. Říká se, že rakytník obsahuje 25x více vitamínu C než pomeranč. Denní dávku tohoto vitaminu pokryje jedna jediná oranžovožlutá bobule. Je zdrojem také vitaminu A, E, betakarotenů, minerálů, vápníku a hořčíku (magnesium) aminokyselin a mastných kyselin. Obsahuje rutin, který zabraňuje jeho rozkladu vitamínu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamín i při sušení a tepelném zpracování.
Pěstování a občasnou konzumaci můžeme i z vlastních zkušeností velmi doporučit! Troškou šťávy si ochuťte Vitestin® vždy, když ho ráno budete pít. Nápoj získá příjemně nakyslou chuť.
Denní dávka rakytníku
Užívání surových plodů rakytníku
Surové plody rakytníku řešetlákového je možné konzumovat přímo, nebo je zpracovat do různých produktů. Sušené plody se nejlépe dávkují ve formě čaje – stačí 1 čajová lžička denně do 250ml vody.
Čerstvou rakytníkovou šťávu můžete smíchat s kvalitním tekutým medem. Preventivně se potom užívá 1 lžička tohoto medu denně. Dětem potom stačí poloviční dávka.































Komentáře