top of page

Při nákupu probiotik počítejte bakterie




Když se vypravíte do lékárny koupit probiotika, čtěte pozorně na obalu, jaké je jejich složení. Na trhu jsou totiž různé výrobky, které se liší v zastoupení jednotlivých kmenů bakterií a jejich počtu.


Rozhodli jste se řešit své zdravotní potíže nebo si jdete koupit probiotika, protože užíváte antibiotika, a chcete vědět, jaká probiotika nejlépe zakoupit? Každý má ve střevě jiný mikrobiom, proto nelze říct, které probiotikum je to správné. Každému z nás bude vyhotovovat jiné složení. Když se rozhodnete pro konkrétní probiotikum, sami při jeho užívání poznáte, zda vám vyhovuje a budete v něm pokračovat, nebo ho vyměníte za jiné, protože nepřináší zlepšení.


Důvody bakteriální nerovnováhy


V lidském těle žije přibližně 500 druhů bakterií, a pokud jsou v rovnováze, vše funguje, jak má. Někdy se ale rovnováha bakterií přehoupne ve prospěch těch špatných. Nejčastěji vlivem užívání některých léků, změnou stravy, rozvojem infekcí a zánětů, stresem, velkým množstvím alkoholu anebo ozařováním. A tím dochází ke vzniku potíží.



Předejděte potížím


Probiotika sama neléčí, ale dokážou léčbu podpořit: lékař či lékárník vám jejich užívání doporučí v případě, že máte průjem, zácpu, intoleranci laktózy, zánětlivé či autoimunitní onemocnění střev, ekzém, kvasinkovou infekci v ústech či pochvě, nebo v případě, že užíváte antibiotika. "Pacienti se s užíváním probiotik nejčastěji setkávají ve chvíli, kdy jim lékař předepíše antibiotika. 'Ta mají za úkol zlikvidovat patogenní bakterie, ale často s nimi zničí i ty prospěšné. Pacienta pak začnou trápit střevní potíže. Užíváním probiotik se tomu dá předejít:" říká Ivana Lánová z lékáren BENU. zařadit probiotika do jídelníčku je vhodné také ve chvíli, kdy se chystáte na cestu do zahraničí, zejména do exotických destinací. "Ideální je začít užívat probiotika alespoň 14 dní před cestou," dodává lékárnice.


„Nezapomínejme, že probiotické bakterie jsou ve střevě normálně přítomné. Vytvářejí se tam díky prebiotické vláknině, kterou přijímáme ve stravě a která je obsažena například v mateřském mléce (pozor na pojmy probiotika a prebiotika). Třeba při střevních infekcích jako průjem a zvracení jsou dnes probiotika jediným správným lékem (kromě rehydratačních roztoků), a to u dětí i dospělých,“ vysvětluje MUDr. Martina Spaziererová, pediatr, EUC Klinika Kladno.

Jak vybrat ta správná?


Na trhu najdete probiotika jako léčivé přípravky i doplňky stravy v různých lékových formách. Při výběru je tedy nejlepší nechat si poradit od lékárníka. Každý přípravek obvykle obsahuje více kmenů bakterií. Na obalu se často setkáte se zkratkou CFU (z anglického Colony Forming Units), což jsou jednotky, které tvoří kolonie. Toto číslo udává počet jednotek, které jsou schopné se množit a tvořit nové kolonie, jde zkrátka o koncentraci probiotických bakterií. Ideální jsou hodnoty od 108 do 1011 životaschopných jednotek. Nejčastější druhy, se kterými se ve složení probioti setkáte, jsou bakterie mléčného kvašení, laktobacily, které mění laktózu a další cukry na kyselinu mléčnou a jsou důležité například při léčbě průjmů a salmonelózy. Často se objevují v kombinaci s bifidobakteriemi, které podporují imunitní systém. Dále ve složení můžete najít i kvasinky, konkrétně se jedná o Saccharomyces boulardii, která se osvědčila i při cestovatelských průjmech. "Probiotika může pacient užívat jak při akutních problémech, tak i preventivně. Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie, a pokud je třeba, lze je užívat i dlouhodobě," uvádí Ivana Lánová.


Jak poznáte, že probiotika fungují?


Každý má jedinečné složení střevních bakterií, takže každému také bude vyhovovat jiné složení probiotika. Že si probiotika "sedla" s vaším vnitřním prostředím, poznáte tak, že se zlepší trávení, zmírní až vymizí nadýmání, stolice bude pravidelná a upraví se její konzistence.



Stále více spotřebitelů hledá dobré jídlo a pití, než aby je zhltlo v doplňcích stravy.



Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page