top of page

Cikorka - zdravá alternativa kávy …i zelenina?


Alternativa kávy při potížích se střevy a zažíváním

Cikorka se používá jako nekofeinová a prospěšná alternativa kávy. Zastánci zdravého způsobu života oceňují ale spíše než její schopnost nahradit kávu, její bohaté vitamínové složení a příjemnou chuť.


V našich krajích se objevila výroba cikorky už v 17. století, čekanka se začala pěstovat na polích a vznikla první továrna v Mochníně.


Jediné, co má s kávou společného, je pražení, kterým kořen - stejně jako kávová zrna. Vlastně nemá s kávou jinak nic společného, neobsahuje kofein, chutná jinak.


Za vším je rostlina z čeledi hvězdicovitých – čekanka, roste divoce na polích a z toulek přírodou tuhle modrou květinku znáte.


Kořen obsahuje vitamíny C, E, A, B1, B2, B5 a B6.


Díky tomu má nápoj antioxidační vlastnosti, napomáhá upevnění buněčných membrán a produkci imunitních buněk. Cikorka obsahuje také inulin. Inulin má příznivý vliv na mikrobiom střeva, snižuje rizik cukrovky a napomáhá normalizaci metabolismu sacharidů a lipidů.


Z minerálů obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík a železo.


Polyfenol napomáhá snížení zánětlivých procesů. Tato látka může zmírnit symptomy artritidy a pomáhá při onemocněních střeva.


Rostlina má mírný močopudný účinek, který je příznivý pro ledviny a močový systém. Urychluje vylučování toxinů s močí, očišťuje ledviny a snižuje riziko vytváření kamenů.


Cikorka pomáhá také čištění jater od látek, které zůstávají po rozpadu léčiv a alkoholu.

Podle četných výzkumů může být prospěšná při cukrovce. Enzym adiponektin snižuje hladinu cukru v krvi a právě ten cikorka ve zvýšené koncentraci obsahuje.



Na co si dát pozor


Raději nápoj vynechejte při užívání antibiotik. Tak žádané užitečné vlastnosti tohoto nápoje a složky, které obsahuje, snižují jejich účinnost a zažívání.


Opatrní byste měli být také při problémech s cévami. Cikorka totiž rozšiřuje stěny cév a vlásečnic a ředí krev. Neměli by ji pít lidé se slabšími stěnami cév, jako jsou křečové žíly a popraskané vlásečnice.


Naopak cikorka bude užitečná při zvýšeném krevním tlaku a husté krvi.


Méně by cikorku měli užívat lidé s ledvinovými kameny ve stádiu zjištění, i když na jejich vznik má preventivní účinky.


Jak připravit cikorku


Cikorka patří do receptů našich babiček, možná si ještě pamatujete, jak u ní nesměl na plotně chybět hrneček s tímto lahodným nápojem.


  • Kořen čekanky nakrájíme, nasypeme na pánvičku, mícháme, až začne žloutnout a vonět. Pak trochu posypeme tlučeným cukrem, stále mícháme, až se do hněda upraží.


  • Potom ho umeleme na prášek a zavaříme do připravené vařící vody. K tomu se přidá lžička pražené namletého ječmene nebo žita a i šípkových jadérek a povaří se pod pokličkou, aby s parou chuť nevyvanula.


  • Šípková jadérka dobře upražená a dobře utlučená dají kávě dobrou chuť. Kdo nemá ani tyto levné přísady, může přidat pražené mleté žaludy.

Pokud chcete cikorku vyzkoušet, najdete ji v obchodech pod označením Melta.


Jak ji pít?


Doporučuje se pít denně jeden nebo dva šálky cikorky.


Alternativa kávy - vědecky doloženo:


Klinický účinek čekankové kávy připravené z kořene Cichorium intybus L. na agregaci krevních destiček byl studován v týdenní kontrolované klinické studii. Dobrovolníci konzumovali každé ráno 300 ml cikorky připravené z 20 g (3 polévkové lžíce). Byly studovány účinky pro jedné dávce a po konzumaci po dobu jednoho týdne a na agregaci krevních destiček, hemorheologické faktory, koncentrace fibronogena a MIF (faktor inhibující migraci makrofágů). Na konci studie bylo pozorováno snížení viskozity krve a deformace erytrocytů. Byl také pozorován inhibiční účinek na agregaci krevních destiček, i když závisí na induktoru použitém v testech. Nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky spojené s léčbou.

Zdroj: Preventivní potenciál konzumace kávy čekanky na trombózu: klinická studie. Phytother Res 2011; 25 (5): 744-748


Listy se jí také?


Italové ji jedí všude – doma i v občerstveních, berou ji jako nezbytnou součást jídelních zvyklostí. Mají ji spojenou s kuchyní svých babiček a maminek. Dokonce v Egyptě byla považována za posvátnou plodinu.

Cikorku můžeme uvařit podobně jako špenát, natrhat do salátu, připravují se z ní také odvary a tinktury, zábaly na pokožku.


Trochu vás překvapí hořká chuť listů, tu lze omezit, pokud víte s čím ji podívat.


Pokud budete cikorku vařit (listy), určitě vypijte i vodu, ve které jste ji vařili.


  • Listy cikorky i rozpůlené stonky dáme do vyššího hrnce a zaplníme dostatkem vody. Vodu nesolíme, protože odvar je zdravý. Osolení by tedy bylo spíše na škodu.


  • Po dosažení varu si stopneme 30-40 minut


  • Cikorku můžeme podávat jako náplň italských pizzových těst, nebo i bez těsta jako přílohu například k masu. Pak se podává zavinutá v klubíčkách.


  • Na větší pánvi rozehřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme nasekané stroužky česneku. Jakmile lehce zezlátne, přidáme uvařené listy i stonky cikorky a osolíme. Restujeme a promícháváme několik minut.



 

A pokud najdete v obchodě i zelenou cikorku (čekanku), neváhejte si ji koupit, svými výživovými hodnotami Vám prospěje a zpestří Váš jídelníček. Přeji dobrou chuť!

 

cikorka se prodává do salátu pod názvem čekanka



Zdroj :




Štítky:

80 zobrazení
Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page