Jídelníček pro střevo




Když skládáme svůj jídelníček, mysleme na to, jak udržet naživu přátelské bakterie v našem střevu. Naopak nesmíme krmit nezdravou stravou bakterie přátelské.



Nepřátelské bakterie produkují toxiny, a tím narušují integritu střeva a jeho schopnost nepustit do našeho těla látky zodpovědné za to, že se kdekoliv v těle rozjede zánět. "Ten vytváří podhoubí pro vznik nejrůznějších nemocí," upozorňují odborníci z České mikrobiomové společnosti a dodávají: "Naše tělo není popelnice. O své auto se staráme, zajímáme se o to, zda do něj netankujeme nekvalitní palivo, aby nám dlouho sloužilo a nezradilo nás na cestách." Na našem zdraví záleží mnohem ví, ale to jako by mnohým nedocházelo.

"Podstatou ochrany střevního mikrobiomu je úprava jídelníčku. Dostatečné množství vlákniny ve stravě působí jako prebiotikum, to znamená jako živná půda pro růst tělu prospěšných mikroorganismů," říká gastroenterolog docent Pavel Kohout, člen Fóra zdravé výživy. Doporučuje také konzumaci syrových produktů nebo produktů konzervovaných sušením kvašením či jinými postupy, což přispívá k zachování bakteriálních kmenů. Střevním bakteriím lahodí i potraviny s přídavkem probiotických kultur a čerstvá strava.


Co nejíst?


Potraviny, které obsahují lehce stravitelné a jednoduché cukry. Ty totiž prudce zvyšují hladinu krevního cukru, představují prázdné kalorie a jejich nadbytek poškozuje naše orgány, Takže z jídelníčku vyhoďte co nejvíc sladkostí, ale také sušenek a pekařských výrobků z bílé mouky a průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou konzervy.



Nákupní lístek pro zdravé střevo:


  • zelenina

  • ovoce

  • luštěniny

  • ovesné vločky

  • celozrnné výrobky

  • jogurty a kefíry

  • kysané zelí

  • fermentovaná zelenina, třeba kimči.

Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit kvašené potraviny jako zdroj probiotik, ujistěte se, že potraviny jsou nepasterizované (tento proces totiž probiotické bakterie zabíjí).

Některé potraviny je možno řadit do obou skupin, neboť obsahují jak prospěšné bakterie, tak zdroj vlákniny, kterým se bakterie živí. Jako příklad můžeme uvést kyselé zelí.


Připravte si domácí kombuchu. Kombucha je fermentovaný nápoj plný probiotik.
< RECEPT




85 zobrazení
Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Sledujte nás
  • Facebook Basic Square

(odebírejte nyní a neunikne Vám žádná akce)

Hledáte inspiraci?

přihlaste se k odběru novinek

a získáte e-knihu receptů zdarma!

 Po potvrzení registrace k newsletteru NATURA IMUNECO získáte e-knihu receptů zdarma.
NATURA IMUNECO, s.r.o. neposkytuje ani neprodává osobní údaje. Pro více informací navštivte naši Politiku ochrany osobních údajů.

Termín realizace objednávky je do 5 pracovních dnů, zpravidla 2 - 3 dny, od okamžiku zaúčtování platby. Náklady na dopravní službu za běžnou zásilku v rámci České republiky, kterou poskytuje zejména PPL s.r.o., jsou od 149 Kč, cena za dopravu zboží na dobírku je s příplatkem 51 Kč.

Po zavolání do vybrané prodejny ve vaší blízkosti Vám připraví zásilku k osobnímu převzetí bez poštovního poplatku. Rychlé a jednoduché vyzvednutí objednávky. Prodejen stále přibývá ... více

V e-shopu VITESTIN můžete pohodlně zaplatit platební kartou nebo platbou předem... více

© 2017-2020 NATURA IMUNECO, s.r.o.

Spojte se s námi na sociálních sítích

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©Publikování nebo šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu vydavatele – NATURA IMUNECO, s.r.o. zakázáno. Není také povolena jakákoli další publikace, přetištění nebo distribuce jakéhokoli materiálu nebo části materiálu zveřejněného na serveru, a to včetně šíření prostřednictvím elektronické pošty, SMS zpráv a včetně zahrnutí těchto materiálů nebo jejich části do rámců či překopírování do vnitropodnikové či jiné privátní sítě a včetně uchovávání v jakýchkoli databázích.

* všechny ceny jsou uvedeny  v CZK a zahrnují DPH bez nákladů na dopravu