top of page

Nespecifické střevní záněty - Prof. MUDr. Milan Lukáš

Ilustrační foto

Na níže uvedeném odkazu si můžete poslechnout přednášku významného lékaře, který se specializuje na léčbu ulcerózní kolitidy a Crohnovy nemoci. Zazní zde informace o tom, jak se obě nemoci od sebe liší, čím se nejčastěji projevují a jak se v současné době léčí. Zajímavá je i spojitost mezi poškozenou střevní sliznicí a následnými projevy, jako jsou nemoci kůže, kloubní změny, deprese nebo poškození jater a žlučníkových cest.

Nejčastějšími příznaky onemocnění IBD jsou teploty, pnutí v břiše, krev ve stolici, průjmy. Podle toho, kde se nachází poškozená část střeva se diagnostikuje Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Při příznacích poškození střevní sliznice je nejprve nutné vyloučit infekční zasažení. Pak následují další vyšetření např. kolonoskopické vyšetření tkáně pod mikroskopem, magnetická rezonance, CT vyšetření.

Vhodný způsob léčby a nasazení léků nebo chirurgický zásah vždy určí ošetřující lékař. V minulosti byla zaznamenána úmrtnost u pacientů s UC kolem 40 %, dnes díky novým lékům se tato úmrtnost snížila pod jedno procento.

Pan doktor v přednášce rovněž zmiňuje rizikové faktory v rodině. Genetická predispozice u Crohnovy choroby je 90%, u ulcerózní kolitidy je 20%. Velký význam klade pan doktor na dobré rozpoložení pacienta – dobrý vztah s ošetřujícím lékařem, dobrou pohodu v rodině. V odpovědi na dotaz volajícího posluchače nevyloučil pan doktor ani použití bylin. Zdůraznil však, že nejlepší zkušenosti přináší aplikace západní medicíny. Alternativní přístup k ovlivnění těchto závažných onemocnění celoplošně nedoporučuje, protože každý pacient je jiný.

Pro ty z vás, kteří čtete tento článek a chtěli byste alternativně přistoupit k těmto závažným chorobám, poslechněte si záznam z rozhlasového archivu. Rovněž si přečtěte názory pacientů, kteří nám napsali, jak se jejich problémy zlepšily poté, co začali užívat Vitestin. Děkujeme za pozornost.




Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
bottom of page