Cikorka - zdravá alternativa kávy …i zelenina?

Obrázek

Cikorka se používá jako nekofeinová a prospěšná alternativa kávy. Zastánci zdravého způsobu života oceňují ale spíše než její schopnost nahradit kávu, její bohaté vitamínové složení a příjemnou chuť.

V našich krajích se objevila výroba cikorky už v 17. století, čekanka se začala pěstovat na polích a vznikla první továrna v Mochníně.

Jediné, co má s kávou společného, je pražení, kterým kořen - stejně jako kávová zrna. Vlastně nemá s kávou jinak nic společného, neobsahuje kofein, chutná jinak.

Za vším je rostlina z čeledi hvězdicovitých – čekanka, roste divoce na polích a z toulek přírodou tuhle modrou květinku znáte.

Kořen obsahuje vitamíny C, E, A, B1, B2, B5 a B6.

Díky tomu má nápoj antioxidační vlastnosti, napomáhá upevnění buněčných membrán a produkci imunitních buněk. Cikorka obsahuje také inulin. Inulin má příznivý vliv na mikrobiom střeva, snižuje rizik cukrovky a napomáhá normalizaci metabolismu sacharidů a lipidů.

Z minerálů obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík a železo.

Polyfenol napomáhá snížení zánětlivých procesů. Tato látka může zmírnit symptomy artritidy a pomáhá při onemocněních střeva.

Rostlina má mírný močopudný účinek, který je příznivý pro ledviny a močový systém. Urychluje vylučování toxinů s močí, očišťuje ledviny a snižuje riziko vytváření kamenů.

Cikorka pomáhá také čištění jater od látek, které zůstávají po rozpadu léčiv a alkoholu.

Podle četných výzkumů může být prospěšná při cukrovce. Enzym adiponektin snižuje hladinu cukru v krvi a právě ten cikorka ve zvýšené koncentraci obsahuje.

Na co si dát pozor

Raději nápoj vynechejte při užívání antibiotik. Tak žádané užitečné vlastnosti tohoto nápoje a složky, které obsahuje, snižují jejich účinnost a zažívání.

Opatrní byste měli být také při problémech s cévami. Cikorka totiž rozšiřuje stěny cév a vlásečnic a ředí krev. Neměli by ji pít lidé se slabšími stěnami cév, jako jsou křečové žíly a popraskané vlásečnice.

Naopak cikorka bude užitečná při zvýšeném krevním tlaku a husté krvi.

Méně by cikorku měli užívat lidé s ledvinovými kameny ve stádiu zjištění, i když na jejich vznik má preventivní účinky.

Jak připravit cikorku

Cikorka patří do receptů našich babiček, možná si ještě pamatujete, jak u ní nesměl na plotně chybět hrneček s tímto lahodným nápojem.

  • Kořen čekanky nakrájíme, nasypeme na pánvičku, mícháme, až začne žloutnout a vonět. Pak trochu posypeme tlučeným cukrem, stále mícháme, až se do hněda upraží.

  • Potom ho umeleme na prášek a zavaříme do připravené vařící vody. K tomu se přidá lžička pražené namletého ječmene nebo žita a i šípkových jadérek a povaří se pod pokličkou, aby s parou chuť nevyvanula.

  • Šípková jadérka dobře upražená a dobře utlučená dají kávě dobrou chuť. Kdo nemá ani tyto levné přísady, může přidat pražené mleté žaludy.

Pokud chcete cikorku vyzkoušet, najdete ji v obchodech pod označením Melta.

Jak ji pít?

Doporučuje se pít denně jeden nebo dva šálky cikorky.

Alternativa kávy - vědecky doloženo:

Klinický účinek čekankové kávy připravené z kořene Cichorium intybus L. na agregaci krevních destiček byl studován v týdenní kontrolované klinické studii. Dobrovolníci konzumovali každé ráno 300 ml cikorky připravené z 20 g (3 polévkové lžíce). Byly studovány účinky pro jedné dávce a po konzumaci po dobu jednoho týdne a na agregaci krevních destiček, hemorheologické faktory, koncentrace fibronogena a MIF (faktor inhibující migraci makrofágů). Na konci studie bylo pozorováno snížení viskozity krve a deformace erytrocytů. Byl také pozorován inhibiční účinek na agregaci krevních destiček, i když závisí na induktoru použitém v testech. Nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky spojené s léčbou.

Zdroj: Preventivní potenciál konzumace kávy čekanky na trombózu: klinická studie. Phytother Res 2011; 25 (5): 744-748

Listy se jí také?

Italové ji jedí všude – doma i v občerstveních, berou ji jako nezbytnou součást jídelních zvyklostí. Mají ji spojenou s kuchyní svých babiček a maminek. Dokonce v Egyptě byla považována za posvátnou plodinu.

Cikorku můžeme uvařit podobně jako špenát, natrhat do salátu, připravují se z ní také odvary a tinktury, zábaly na pokožku.

Trochu vás překvapí hořká chuť listů, tu lze omezit, pokud víte s čím ji podívat.

Pokud budete cikorku vařit (listy), určitě vypijte i vodu, ve které jste ji vařili.

  • Listy cikorky i rozpůlené stonky dáme do vyššího hrnce a zaplníme dostatkem vody. Vodu nesolíme, protože odvar je zdravý. Osolení by tedy bylo spíše na škodu.

  • Po dosažení varu si stopneme 30-40 minut

  • Cikorku můžeme podávat jako náplň italských pizzových těst, nebo i bez těsta jako přílohu například k masu. Pak se podává zavinutá v klubíčkách.

  • Na větší pánvi rozehřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme nasekané stroužky česneku. Jakmile lehce zezlátne, přidáme uvařené listy i stonky cikorky a osolíme. Restujeme a promícháváme několik minut.


A pokud najdete v obchodě i zelenou cikorku (čekanku), neváhejte si ji koupit, svými výživovými hodnotami Vám prospěje a zpestří Váš jídelníček. Přeji dobrou chuť!


Zdroj :

https://www.buonissimo.cz/cikorka-a-jeji-blahodarne-ucinky/

https://www.buonissimo.cz/recipe/cikorka/

https://liberec.rozhlas.cz/jak-pripravit-cikorku-8497713

https://www.toprecepty.cz/clanky/1120-nahrazka-kavy-ktera-nema-s-kavou-nic-spolecneho-cikorka-byvala-napojem-chudych/

https://cz.sputniknews.com/20210520/cikorka-jako-dustojna-nahrada-kavy-co-bude-kdyz-vypijeme-jeden-salek-denne-14539875.html

https://lasplantasparalasalud.blogspot.com/2012/06/cafe-de-achicoria-como-potencial.html

    98